Yemek Tuzu Formülü Kimyada yemek tuzu, sodyum klorür olarak bilinir ve formülü NaCl'dir. Beyaz kristal yapıya sahip olan bu bileşik, tüm canlılar için önemli bir besin kaynağıdır ve ticari olarak da büyük bir öneme sahiptir. Tarih boyunca dünyanın her yerinde, tuz önemli bir ihtiyaç maddesi olmuştur. Eski zamanlarda tuz, özellikle et ve balık gibi besin maddelerini saklamak için kullanılmıştır. Tuzlama ve kurutma yöntemleriyle bu besinlerin uzun süre bozulmadan saklanması sağlanmıştır. Tuz, besin maddesi olmasının yanı sıra dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Doğal Kaynaklar ve Çıkarımı Yemek tuzu doğada, kurumuş iç deniz yataklarında kaya tuzu şeklinde ve denizlerde çözünmüş halde bulunur. Ayrıca günümüzde hala kurumamış tuz gölleri de mevcuttur. Ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde yer alan Tuz Gölü ve Amerika'da bulunan bazı göller, bu tür doğal tuz kaynaklarına örnek olarak verilebilir. Yemek Tuzu Üretim Yöntemleri Yemek tuzu üretimi, tüm mineral çıkarma yöntemleri arasında en kolay ve basit olanıdır. İlk tuz üretimi, Romanya'da gerçekleştirilmiştir. En yaygın tuz elde etme yöntemi, tuzlu suyun buharlaştırma sistemiyle tuzlu göletlerde yapılır. Buharlaştırma yöntemi, en çok kurak ve sıcak bölgelerde uygulanır. Yeni elde edilmiş bu tür tuzlarda, bazı tuz seven mikroorganizmalar bulunabilir ve bu mikroorganizmalar konserve yapımında yiyeceklerin bozulmasına neden olabilir. Deniz Suyundan Yemek Tuzu Elde Etme Yemek tuzu formülü, NaCl, deniz suyundan %96 saflıkta elde edilir. Elde edilme süreci şu şekildedir: Deniz suyu geniş yüzeyli büyük alanlara alınır ve suyun yavaş yavaş buharlaştırılması sağlanır. Bu şekilde sodyum klorür kristalleri elde edilir. Kaya Tuzundan Yemek Tuzu Elde Etme Kaya tuzundan da yemek tuzu elde edilir. Kaya tuzu, içerdiği safsızlıklardan dolayı saydam, yarı saydam, beyaz, turuncu, pembe ve kahverengi olabilir. Kaya tuzu, yer altına açılan galerilerden parçalar halinde çıkarılır ve bu parçalar kristal haline gelmesi için tava ve vakum yöntemleri kullanılarak işlenir. Tava Yöntemi Tava yöntemiyle elde edilen tuz, tuzlu suyun dinlendirildiği bir tahta kap içerisine çok az miktarda kireç eklenerek magnezyum sülfatın çökertilmesiyle başlar. Daha sonra bu su, buharlaştırma kabına (tava) alınır. Bu kabın altındaki ocak, sıcak gazlar ile ısıtılır. İlk olarak magnezyum sülfat çöker ve alınır, ardından tuz çöker ve alınır. Vakum Yöntemi Vakum yöntemiyle tuz elde edilmesi, vakum pompaları yardımıyla tuzlu suyun buharlaştırılması esasına dayanır. Yemek Tuzunun Özellikleri Yemek tuzunun formülü NaCl'dir. Suda çok iyi çözünür ve çözeltisi elektriği çok iyi iletir. Kısa sürede erir ve yüksek kaynama noktasına sahiptir. Eski yıllardan itibaren besinleri korumak amacıyla kullanılmıştır. Hatta bazı ülkelerde çalışanların maaşları tuz kayaları ile ödenmiştir. Ekstra Bilgiler Yemek tuzunun insan sağlığı üzerinde de önemli etkileri vardır. Vücuttaki su dengesinin korunmasında, sinir sisteminin düzgün çalışmasında ve kas fonksiyonlarının yerine getirilmesinde rol oynar. Ancak aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle, günlük tuz tüketimi dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. |