Bikarbonat Formülü Bikarbonat formülü, NaHCO₃ iyonuyla gösterilen, beyaz renkte ve katı yapıya sahip bir bileşiktir. Bikarbonat, suda kolay çözünebilen bir özelliğe sahiptir. Suda çözüldüğünde, berrak ve renksiz bir sıvı oluşur. Bu sıvı kokusuzdur ve beyaz kristaller halinde bulunur. Bikarbonatın antiasit özelliği vardır ve sodyum tuzlarından bir tanesidir. Erime noktası 50°C, kaynama noktası ise 850°C'dir. Bikarbonat, kapalı ortamlarda ve kapalı paketler içinde saklanmalıdır. Çeşitli kullanım alanları olmasına rağmen, bilinçsiz bir şekilde kullanılmamalıdır. Evlerde ayak kokusunun giderilmesinde, diş beyazlatmada, zayıflamada, ev temizliğinde ve koku gidermede kullanılan bikarbonat en fazla 10 günde bir kullanılmalıdır. Bikarbonatın Kullanım Alanları Bikarbonat, genel olarak üç farklı tipte bulunur ve kullanım alanları da birbirinden farklıdır. Bu tipler teknik, gıda ve yem tipleridir. Gıda tipi, evlerimize kadar girer ve sanayide de yaygın olarak kullanılır. Bikarbonatın kullanım alanları şunlardır:
Bikarbonatın Zararları ve Önlemler Her kimyasalda olduğu gibi bikarbonatın da zararları vardır. Öncelikle sık sık kullanılmamalıdır. Evlerde en fazla 10 günde bir kullanılmalıdır. Cilt, burun ve göz temasından kaçınılmalıdır. Eğer temas ederse, göz, burun ve cilt bol su ile temizlenmelidir. Gerek duyulduğunda doktora danışılmalıdır. Kişi bikarbonatı yuttuğunda, kusturulmalı ve hemen doktora götürülmelidir. Çünkü bikarbonat, karın ağrısı, yanma ve baş dönmesi gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu tür olumsuz durumlardan kaçınmak için çözüm oldukça basittir. Bulunduğunuz mekan iyi havalandırılmalı, yutmaya karşı maske kullanılmalı ve eldiven takılmalıdır. |
Sartık
25 Temmuz 2024 PerşembeBikarbonatın erime noktası olan 50°C ve kaynama noktası olan 850°C arasındaki fark neden bu kadar büyük? Bu kadar yüksek bir kaynama noktasına sahip olması onun yapısal özellikleriyle mi ilgili?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Sartık,
Bikarbonatın erime ve kaynama noktaları arasındaki büyük fark, evet, onun yapısal özellikleriyle ilgilidir. Bikarbonat (özellikle sodyum bikarbonat, NaHCO3) iyonik bir bileşiktir ve güçlü iyonik bağlara sahiptir. İyonik bağlar, oldukça yüksek miktarda enerji gerektiren güçlü çekim kuvvetleridir. Bu nedenle, bikarbonatın katı halden sıvı hale geçmesi için gereken enerji (erime noktası) nispeten düşüktür, ancak sıvı halden gaz haline geçmesi için gereken enerji (kaynama noktası) çok daha yüksektir. Bu da, bikarbonatın yüksek bir kaynama noktasına sahip olmasına neden olur. Umuyorum ki bu açıklama merakını gidermiştir.